Fôrvettreglene - trygg mat begynner med gode vurderinger
13.08.2025 kl. 13:00 - 13:45
Vitensenteret Sørlandet (Kystveien 2)
Hvordan vet vi at maten vår er trygg? Hva ligger bak regelverket som styrer hva dyrene våre kan spise – og ikke spise? I dette arrangementet løfter vi blikket bak lover og forskrifter, og ser nærmere på det faglige grunnlaget for beslutningene som tas i matforvaltningen.
Temaet er fôr – en litt usynlig, men avgjørende innsatsfaktor i matproduksjonen. Fôret påvirker dyrehelsen, folkehelsen og tilliten til hele matkjeden. Likevel er det først når noe går galt at fôr og regelverk havner i søkelyset – som da forhøyede nivåer av vitamin D i egg denne våren skapte oppmerksomhet rundt hvordan endringer i én liten fôrkomponent kan få betydning for helsa vår. Hvordan kan vi sikre at regelverket er kunnskapsbasert, oppdatert og i stand til å ivareta både trygg mat og friske dyr?
Vi gir deg innsikt i tre kjerneområder:
1) Vitenskapelige vurderinger: Hvordan vurderer Mattilsynet og andre fagmiljøer risiko i fôr og matproduksjon? Hva må være på plass for å konkludere med at noe er «trygt nok»?
2) TSE og animalske proteiner: Er det mulig å åpne for bruk av visse animalske fôrråvarer igjen, uten å sette mattryggheten i fare? Vi diskuterer hvordan regelverket tilpasses ny kunnskap og teknologisk utvikling, og hva som kreves for å håndtere risiko innen trygge rammer.
3) Fôrkvalitet: Fôret skal dekke dyrenes ernæringsbehov og bidra til god helse og velferd. Nye råvarer kan endre næringssammensettingen og påvirke behovet for justeringer for å sikre riktig balanse. Hvordan vurderes slike endringer, og hvordan sørger regelverket for at fôret fortsatt er trygt og egnet for dyrene?
Arrangementet er relevant for næringsaktører, fagfolk og alle som er opptatt av mattrygghet, dyrehelse og ansvarlig regelverksutvikling. Vi inviterer til en åpen samtale om kunnskap, vurderinger og tillit – og hvordan disse oversettes til fôrvett i praksis.
Temaet er fôr – en litt usynlig, men avgjørende innsatsfaktor i matproduksjonen. Fôret påvirker dyrehelsen, folkehelsen og tilliten til hele matkjeden. Likevel er det først når noe går galt at fôr og regelverk havner i søkelyset – som da forhøyede nivåer av vitamin D i egg denne våren skapte oppmerksomhet rundt hvordan endringer i én liten fôrkomponent kan få betydning for helsa vår. Hvordan kan vi sikre at regelverket er kunnskapsbasert, oppdatert og i stand til å ivareta både trygg mat og friske dyr?
Vi gir deg innsikt i tre kjerneområder:
1) Vitenskapelige vurderinger: Hvordan vurderer Mattilsynet og andre fagmiljøer risiko i fôr og matproduksjon? Hva må være på plass for å konkludere med at noe er «trygt nok»?
2) TSE og animalske proteiner: Er det mulig å åpne for bruk av visse animalske fôrråvarer igjen, uten å sette mattryggheten i fare? Vi diskuterer hvordan regelverket tilpasses ny kunnskap og teknologisk utvikling, og hva som kreves for å håndtere risiko innen trygge rammer.
3) Fôrkvalitet: Fôret skal dekke dyrenes ernæringsbehov og bidra til god helse og velferd. Nye råvarer kan endre næringssammensettingen og påvirke behovet for justeringer for å sikre riktig balanse. Hvordan vurderes slike endringer, og hvordan sørger regelverket for at fôret fortsatt er trygt og egnet for dyrene?
Arrangementet er relevant for næringsaktører, fagfolk og alle som er opptatt av mattrygghet, dyrehelse og ansvarlig regelverksutvikling. Vi inviterer til en åpen samtale om kunnskap, vurderinger og tillit – og hvordan disse oversettes til fôrvett i praksis.
- Kontaktperson
- Dominik Flatten (Rådgiver, bærekraftig fôr)
- Telefon
- 46219602
- Arrangør(er):
- MATTILSYNET
Medvirkende:
-
Ann-Cecilie Hansen
Mattilsynet
Seniorrådgiver -
Monica W. Stubberud
Mattilsynet
Seniorrådgiver -
Yvette Dirven
Mattilsynet
Rådgiver
- Type arrangement:
- Foredrag