Hopp til innhold

Fyll, fanteri og fyrverkeri: Hvorfor forbys ikke fyrverkeri i privat regi?

12.08.2025 kl. 14:00 - 15:00

Barrique øl- og vinstue (Teaterplassen 1)

Slik praksisen med fyrverkeri er i dag, er det mange dyr og mennesker som blir skadelidende hvert år som en følge av dette.

Tidligere overlege ved Øyeavdelingen på Haukeland sykehus, Nils Bull, registrerte 284 alvorlige øyeskader de siste 19 årene, grunnet bruk av fyrverkeri.
Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, har Brann- og redningsvesenet hatt 219 oppdrag knyttet til brann som følge av fyrverkeri siden 2017/2018.
Mennesker som har vært utsatt for krig, vold eller andre traumatiske opplevelser kan oppleve høye lyder som en påkjenning. Det kan være vanskelig for disse menneskene å skjerme seg selv, når man aldri vet når smell fra fyrverkeri kan komme.
Forsøpling fra fyrverkeri truer miljøet. Fyrverkeri inneholder både plast og tungmetaller, som henslengt gjør skade over tid. Søppel i naturen kan med tiden gå ned i grunnvannet som mikroplast, som utgjør en trussel for både dyr og mennesker.
Hundegruppen Rømlingen jobber med å spore opp hunder som har kommet på avveie. I forbindelse med nyttårsfeiringen 2021/2022, endte 80 hunder på rømmen som følge av fyrverkeri. Flere av disse ble aldri funnet igjen.
Vi vet om hester og dyr i landbruket som får panikk og både skader seg selv og sine avkom. Mange familiedyr opplever denne dagen som grusom, og flere må medisineres.
Påkjenningene på ville dyr og fugler er enorme.
En undersøkelse utført av fagorganisasjonen NITO før nyttårsaften 2023, viste at 65 prosent av de spurte ønsker et forbud.
Nesten 58 000 har signert vårt opprop for et forbud mot fyrverkeri i privat regi.
Finnes det egentlig noen gode grunner til å tviholde på en slik skadelig tradisjon?
Kontaktperson
Dyrebeskyttelsen Norge
Telefon
23139250
E-post
post@dyrebeskyttelsen.no
Arrangør(er):
DYREBESKYTTELSEN NORGE
Type arrangement:
Debatt
Tema:
Helse, Klima/miljø