Hopp til innhold

Matproduksjon, matberedskap og kommersiell konkurransekraft i en urolig tid

12.08.2025 kl. 10:30 - 11:30

Mør biffhus (Nedre Tyholmsvei 2)

Klimakrisen, geopolitiske spenninger, høye energikostnader og svingninger i internasjonale råvarepriser skaper usikkerhet for gjødselprodusentenes og mat- og drikkeindustriens rammevilkår. Beredskap og forsyningssikkerhet er viktigere enn før. Nå, med den største internasjonale uroen siden 2. verdenskrig, påhviler det norske myndigheter å sørge for stabile rammevilkår her hjemme i Norge. Vi har de siste årene sett tendenser til økt politisk risiko, og regulatorisk usikkerhet i Norge. Det må være et hovedmål å sikre best mulig rammevilkår for produksjon og salg av mat- og drikke i Norge. Gode, forutsigbare rammevilkår og konkurransekraft i normale tider er en forutsetning for matvareberedskap og forsyningssikkerhet i en krise.

Vi stiller spørsmålene:
Hva er myndighetens rolle, og hva er gjødsel- og matprodusentens rolle i matvareberedskap og forsyningssikkerhet?

Hvordan kan myndighetene sikre gode rammevilkår, og dermed dempe den politiske og regulatoriske risikoen for matproduksjon i Norge?

Hva må bedriftene gjøre for å ivareta sin konkurransekraft i politisk usikkerhet i Norge og internasjonalt?

Siden 2020 har kostnadene i matproduksjonen økt betraktelig, noe som etter hvert har bidratt til en debatt om rammevilkårene for matproduksjon i Norge og i Europa. Økte kostnader i matproduksjonen har videre ført til en hissig debatt om høye matpriser. Årsakene til kostnadsøkningene er sammensatte, noen punkter er her:

1. Høyt inflasjonspress etter pandemien og krigen i Ukraina.
2. Økte energikostnader
3. Tørke, flom og uår som øker kostandene på råvareproduksjonen.
4. Økte kostander på vareinnsats

Den internasjonale uroen øker behovet for strategisk autonomi og kontroll på tilgang på kritiske råvarer og innsatsfaktorer som f.eks. mineralgjødsel, såkorn, animalske og vegetabilske råvarer og beredskapslagring av spiseklar mat. Mat- og drikkeprodusentene har en nøkkelrolle i forsyningssikkerheten ved å omdanne råvarer til foredlete matprodukter. Om bearbeidingsindustrien ikke kan omdanne råvarer til ferdigvarer så har vi heller ikke forsyningssikkerhet. Om vi ikke kan omdanne råvarer til ferdigvarer så er heller ikke norsk matproduksjon særlig konkurransedyktig.

Tine, Orkla, Yara og NHO Mat og Drikke inviterer til debatt på om Matproduksjon, matberedskap og kommersiell konkurransekraft i en urolig tid.
Kontaktperson
Gerhard Salicath
Telefon
+4791574880
E-post
gs@nhomd.no
Arrangør(er):
NHO Mat og Drikke, Tine, Orkla og Yara

Ordstyrer:

  • Magnus Takvam
    Ordstyrer

Medvirkende:

  • Ann-Beth Freuchen Tine
    Administrerende direktør
  • Håkon Mageli Orkla
    Konserndirektør
  • Hilde Mosand Yara Norge
    VP Commercial
  • Knut Storberget Innlandet
    Statsforvalter
  • Ragnhild Sjoner Syrstad Nærings- og fiskeridepartementet
    Statssekretær (AP)
  • Representant fra Høyre
  • Representant fra Fremskrittspartiet
Type arrangement:
Debatt
Tema:
Næringsliv, Samfunnssikkerhet og beredskap